Nasiona konopi są doskonałym źródłem białka (który wspiera wzrost i utrzymanie masy mięśniowej), błonnika pokarmowego (który odpowiada za poczucie sytości w żołądku) oraz kwasów tłuszczowych omega 3-6-9, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Znajdziecie w nich także sporo żelaza, magnezu, fosforu i cynku.
To złoto wśród nasion a przyjemnie orzechowy posmak, są więc jest świetną alternatywą dla alergików. Dzięki dużej zawartości błonnika nasiona konopi mogą być cennym uzupełnieniem diety osób, które stronią od białka zwierzęcego. Świetnie urozmaicą smak i teksturę sałatek, kanapek, makaronów lub jogurtów. Doskonale odnajdą się w świeżo wypiekanym domowym chlebie i smoothies, a z doświadczenia wiemy, że pozostawione całkiem solo również nie zagrzeją długo miejsca na stole!





Średnia ocena: 4.4 /5.0
Na podstawie: 74 opinii