Czym jest ABV, czyli co zrobić z suszem CBD po waporyzacji?

Czym jest ABV, czyli co zrobić z suszem CBD po waporyzacji?

Czym jest ABV, czyli co zrobić z suszem CBD po waporyzacji?

 

O plusach drzemiących w waporyzacji wielokrotnie rozpisywaliśmy się na naszym blogu, dlatego dziś powstrzymamy nasze zapędy i nie dorzucimy nic do długiej listy zalet wapowania. Na fali coraz większej popularności tej metody postanowiliśmy za to powiedzieć Wam parę słów o tym, co można zrobić z… podgrzanym już suszem. Gotowi?

 

Założymy się, że kwiaty, które zostały już przez Was zwapowane, nieraz – jeśli nie zawsze – lądowały w koszu. Tymczasem ABV, czyli odparowany już susz (ang. Already Been Vaped), wciąż zawiera resztki substancji aktywnych, które można ponownie wykorzystać na przykład w swojej kuchni, pamiętając, że kannabinoidy rozpuszczają się w tłuszczach. Idąc tym tropem, odkryliśmy, że susz po waporyzacji doskonale nadaje się do wykonania zdrowego masła konopnego, tostów z dużą ilością masła orzechowego lub kawy z solidną porcją tłustego mleka. Jak smakuje ABV? Dokładnie tak, jak można się tego spodziewać: ma wyraźny aromat i smak konopi, ale z delikatnie prażonym posmakiem.

 

A co z mocą ABV?

Na moc zwaporyzowanego już suszu wpływa kilka czynników. Bardzo dużo zależy od ustawienia temperatury podczas wapowania i czasu podgrzewania kwiatów. Najprościej ujmując – im krócej konopie są podgrzewane i w im niższej temperaturze, tym więcej cennych substancji zostanie w nich zachowanych. Niebagatelny wpływ na moc ABV ma także to, czy Wasze urządzenia podgrzewają zioło równomiernie. Ogólna zasada jest taka, że im ciemniejszy jest jest Wasz ABV, tym będzie słabszy. Ciemnym brązom wpadającym w czerń mówimy stanowcze nie, ale za to pozostałości w żółtawych i jasnobrązowych odcieniach warto wypróbować. Pamiętajmy również, że moc ABV zawsze będzie zaledwie ułamkiem tego, co drzemie w świeżym suszu CBD.

 

Czy ABV można palić?

Warto mieć świadomość, że aromat ponownie wykorzystanych kwiatów nie będzie tak bogaty, jak w przypadku świeżych pąków. W trosce o walory smakowe i możliwe wystąpienie gorzkiego posmaku nie polecamy palić ani wapować zwaporyzowanego już suszu.

 

Jak wykonać masło konopne z ABV?

Jeśli spożyte bezpośrednio ABV Wam nie podeszło (na przykład na tostach z masłem orzechowym), lepszą, choć nieco bardziej czasochłonną opcją, będzie wykonanie masła konopnego.

  1. Przed przystąpieniem do gotowania należy dokładnie zmielić cały susz, np. przy użyciu młynka do kawy lub kuchennego moździerza.

  2. ABV wsypujemy do miski z masłem (lub olejem) i niewielką ilością wrzącej wody, a następnie gotujemy mieszaninę na małym ogniu przez 2–4 h (uwaga, aby nie wygotować!), od czasu do czasu mieszając.

  3. Zostawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Masło konopne będzie gotowe wtedy, gdy w naczyniu na wierzchu uformuje się solidna warstwa tłuszczu, a woda pozostanie na dnie (wodę należy wylać). Tak przygotowane masło lub olej można wykorzystać do gotowania w tradycyjny sposób.

 

W Internecie znajdziecie więcej ciekawych propozycji na kulinarne wykorzystanie ABV – z tą wiedzą już nie macie wymówki, by pozbyć się suszu po waporyzacji ;). Zachęcamy do eksperymentowania i dzielenia się z nami wrażeniami. Mamy nadzieję, że znajdziecie metodę, która okaże się dla Was strzałem w dziesiątkę i umili Wam kulinarne doznania!

 
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl